Likér z jeřabin, kávy a rumu nebo slivovice
Letos se kamarádce urodilo jeřabin. Zpracovávala jsem na sirup a dala ochutnat manželovi - myšlenka na likér přišla v zápětí. A začali jsme hledat návody a videa. Nakonec jsme udělali kombinaci různých postupů a vznikla nám "Rumaronie" a "Slivaronie" kombinace štávy a různých druhů alkoholu. Jeřabin bylo opravdu hodně a alkohol nám postupně docházel a tak jsme experimentovali s tím, co dům dal.
aronie = jeřáb černý - množství očištěných bobulek cca 1,5l + 2l
šálek velmi silné kávy
2 kg cukru krupice
2 l vody
alkohol dle vlastního uvážení - nejlepší je rum nebo slivovice/kalvados
Gin a whisky opravdu ne - jsou chutově výrazné a s aronií si nesednou.
Vodka může být a dokonce i Napoleon zapoměnutý vzadu v baru se hodil.
Plody aronie očistíme od stopek. Převaříme si 2 litry vody a necháme ji vychladnout. Do vlažné vody vložíme plody aronie a silnou kávu a necháme 24 hodin v chladu odstát.
Druhý den aronie přecedíme přes vhodné plátýnko (například přes starou látkovou plenu) do kastrolku. Já jsem aronie ještě důkladně vymačkala - lze i rozmixovat mixerem a znovu vzít přes plátýnko, aby se zachytila všechna hmota. Do vzniklé šťávy nyní přidáme 2kg cukru a dáme vařit na sporák. Sirup mícháme, aby se všechen cukr rozpustil. Pokud se na směsi tvoří hodně bílé pěny, tak ji lžičkou opatrně sundaváme. Směs necháme dosáhnout varu a cca 2 minuty vaříme. Nyní necháme převařený sirup vychladnout.
Do vychlazeného sirupu přimýcháme alkohol podle chuti a toho co nám doma dlouhui leží a nido to nepije :-)
Při kombinaci 1:1 s 40% rumem vznikne 20% likér. Při kombinaci s 50% slivovicí 25% likér. Doporučujeme smíchat 400 ml štávy a 400 ml alkoholu a pak zbývajících 200 ml ladit podle vlastní chuti.