Štrůdl je naše taková zimní klasika. Děláme ho často, ale jíst pořád dokola jen jeden je nuda. Proto každý rok zkouším alespoň jeden nový recept, aby jsme měli doma změnu. A tento je opravdu povedený.
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
150 g bílého jogurtu
1 hera
1 žloutek na potření
na náplň: cca 1 kg jablek
strouhanka/strouhaný perník
rozinky
skořice
Postup:
Z mouky, jogurtu a hery vypracujeme hladké těsto. To rozdělíme na 3-4 dílky. Každý díl vyválíme na ovál, posypeme strouhankou a strouhaným perníkem. Nandáme jablíčka, ze kterých jsme vymačkali šťávu a posypeme rozinkami a skořicí. Ovály poté zavineme do rolády, opatrně přendáme na pečící papír svárem dolů a konce schováme pod roládu. Před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem. Záviny pečeme při 180° C cca 40 minut do zlatova. Před podáváním můžeme pocukrovat.
Zdroj: Mimibazar