Polévka z medvědího česneku



Máme rádi medvědí česnek a letos jsme se rozhodli vyzkoušet z něj  udělat polévku.  Prošli jsme internet hledajíce inspiraci a nakonec jsme udělali tuto netradiční kombinaci. 




Suroviny:

dvě hrsti medvědího česneku 
1 stroužek česneku
dva stonky řapíkatého celeru
1 větší brambora
1 menší cibule
100g žampionů
hrst sušených hub
přepuštěné máslo + lžička olivového oleje

na dokončení: 
čerstvé vejce + ocet
feta 
sůl
pepř


Postup:

Sušeného houby namočíme alespoň několik hodin předem.

Řapíkatý celer, cibuli a česnek nakrájíme na malé kousky a začneme restovat na přepuštěném másle s troškou oleje. Přidáme oloupanou a na menší kousky nakrájenou bramboru. 

Nakrájíme žampiony na plátky a většinu dáme restovat k zelenině. Přidáme také 2/3 namočených sušených hub. Vodou, ve které byly namočené sušené houby, podlijeme zeleninu. Vše dusíme do měkka.

Na druhé pánvi na oleji orestujeme na trošce oleje zbytek hub (sušené i žampiony), které použijeme na zdobení.

Zatímco se zelenina vaří připravíme pošírované vejce - kdo se s ním nechce dělat, ho prostě vynechá. 

K uvařené zelenině přidáme na poslední minutu vaření nahrubo nasekané listy medvědího česneku a krátce společně povaříme. Důkladně rozmixujeme ponorným mixerem. Polévku servírujeme s připraveným pošírovaným vejcem, orestovanými houbami a natrhaným sýrem feta. 


zdroj: Jan Punčochář - upraveno