Cantuccini - italské sušenky ke kávě nebo čaji

 

Pauzy mezi recepty se mi prodlužují, ale vařím a peču stále. Jen nějak nestíhám vkládat a hlavně fotit. Toto je náš oblíbený recept na italské sušenky. Jsou poněkud tvrdší, proto se před jídlem namáčí do kávy, čaje případně dezertním vínem.  Díky tomu, že obsahují málo vody jsou velmi trvanlivé, nicméně u nás dlouho nevydrží.




Suroviny:

250g hladké mouky (můžete nahradit špaldovou a část klidně i mixovanými ovesnými vločkami)
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
80g moučkového cukru
 vanilkový extrakt
2 vejce
1 lžička jemně strouhané citronové nebo pomerančové kůry
2 lžíce likéru Amaretto (lze použít mandlový sirup Monin)
150g neloupaných mandlí
50g brusinek


Postup: 

Na vál nasypeme mouku a cukr, prášek do pečiva a sůl. Promícháme. Doprostřed uděláme důlek a vyklepneme do něj vajíčka + vanilkový extrakt a Amaretto. Napřed nožem a poté rukama vypracujeme hladké těsto. Do těsta vpracujeme mandle a brusinky, je jich opravdu hodně a jde to ztuha, ale čím víc tím lépe. Těsto rozdělíme na třetiny a vytvarujeme do tří válečků o délce cca 30 cm. 
Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem 25-30 minut na 180°C. Válečky poté necháme pár minut vychladnout (aby se daly chytit rukou) a rozkrájíme je ostrým nožem na plátky cca 1,5cm široké. Rozložíme je na plech a vrátíme do trouby. Dosušujeme cca 15 minut na 120°C na horkovzduch.   
Cantucciny jsou po upečení tvrdé, skladujeme je ve vzduchotěsné nádobě, vydrží čerstvé i několik týdnů. Pokud je pečete pro někoho, kdo má špatné zuby, doporučuji zkrátit finální sušení nebo ho úplně vynechat. Já naší babičce část odkládám zvlášť, aby se jí dobře konzumovaly. 




zdroj: Karolína: Domácí kuchařka