Domácí pečivo - kaiserky a uzlíky


Po delší pauze jsem tu s novým receptem. 


Suroviny: 


300 ml mléka
250 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
125 g pšeničné chlebové mouky
25 g rozpuštěného másla
1 vrchovatá lžička soli
1 rovná lžička cukru
10 g čerstvého droždí
vajíčko na pomazání
semínka na posypaní (kmín, mák, barevný sezam, ...)


Postup: 


Těsto necháme zpracovat v domácí pekárně, ale lze to i klasicky.

Vykynuté těsto rozdělíme na 12 kousků o hmotnosti cca 70 g. Z těchto kousků vytvarujeme bochánky. Nyní se postup liší podle toho jestli doma máte hvězdičku na tvarování Kaiser houstiček. Pokud ano, necháme bochánky 10 minut kynout. Poté vytlačíme v každém bochánku hluboký dekor. Zatlačíme skoro skrz - stačí nechat cca 3-5 mm od podložky. Ihned bochánky otočíme dekorem dolů a necháme dalších cca 10 minut kynout.

Pokut tvoříme uzlíky, tak si uděláme z bochánků hady a ty zamotáme. Necháme kynout cca 20 minut.

Troubu předehřejeme na cca 220°C. Vykynuté houstičky pomažeme rozšlehaným vajíčkem (Kaiserky otočíme dekorem nahoru) a posypeme semínky podle chuti. Pečeme cca 15 minut na horko-vzduch. Jíst můžeme ještě vlažné - to jsou nejlepší.