Hrušky jsou velice chutné a zdravé ovoce. Jen těch koláčů s nimi by mohlo být víc. Zkuste třeba tento, věřím, že vám bude chutnat. Je ideální na snídani, nebo jako chutná svačinka.
Suroviny:
- 120 g cukru moučka
- 120 g másla
- 2 vejce
- 1 lžíce citronové šťávy
- 220 g polohrubé mouky - pro zdravější variantu můžete dát cca 60 g špaldové mouky a zbytek klasické pšeničné
- 1/2 prášku do pečiva
- 1-2 lžíce mléka
- 4 větší hrušky - může být i další ovoce, já například ráda přidám na dozdobení pár ostružin
- máslo a mouka na formu
Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny - chvilku to trvá, takže tuto práci klidně přenechte mixéru. Za stálého míchání přidáme žloutky jeden po druhém, až když je ten první dobře zapracovaný. Dále přidáme citronovou šťávu a mouku promíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Vznikne nám trošku hrudkující směs, do které opatrně zapracujeme sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli. Pokud se Vám těsto zdá tuhé přidejte trošku mléka.
Menší formu vymažeme máslem a vysypeme moukou a těsto do ní nalijeme. Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na větší měsíčky. Ty úhledně naskládáme na koláč. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C cca 30 minut do zlatova.