Zkuste udělat změnu a místo klasického mazance udělat tuto jeho mini verzi, je stejně dobrá a velice praktická na cesty a na svačinky.
Suroviny:
250 ml mléka
120 g másla (nebo 50 g vepřového sádla a 70 g másla) - rozpuštěného a vychlazeného
2 žloutky
100 g krupicového cukru
špetka soli
špetka strouhaného muškátového oříšku
citronová kůra
350 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
30 g čerstvého droždí
100 g rozinek, spařených (případně namočených v rumu)
1 vejce na potření
mandlové plátky na posypání
Postup:
Suroviny na těsto vložíme v uvedeném pořadí do domácí pekárny a spustíme program těsto. Spařené rozinky scedíme a přidáme až po chvíli hnětení. Těsto můžete samozřejmě udělat i ručně, v takovém případě použijte postup jako je v mazanci podle Romana Vaňka.
Hotové a vykynuté těsto ještě krátce prohněteme na vále a rozdělíme na 10-12 dílků. Z každého dílku vypracujeme hladký bochánek. Bochánky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě cca 15 minut kynout. Nakynuté bochánky nůžkami nastřihneme nůžkami do kříže. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a pokud chceme, můžeme také posypat mandlovými lupínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 30 minut až budou mazance krásně upečené. Necháme vychladnout a můžeme podávat.
Zdroj: časopis Albert, březen 2015