Pokračování oslav svátku svatého Patrika - ale popravdě se tato zářivě zelená polévka stane pravidelnou součástí našeho rodinného jídelníčku.
Suroviny:
3 pórky
cca 2 lžíce másla
2 stroužky česneku
1/4 hrnku rýže
4 hrnky vody (vývaru)
cca 120 gramů špenátu (ideálně čerstvé lístky, ale můžete použít i ty mražené, jen je nechte před vložením do polévky trochu povolit)
špetka muškátového oříšku
sůl, pepř, chilli
zakysaná smetana k podávání
Postup:
Pórky očistíme, odloupneme svrchní vrstvu, ořízneme spodek s kořínky a tmavě zelené části a nakrájíme na cca 1 cm velká kolečka. Propláchneme je v teplé vodě a necháme okapat.
V hrnci rozpustíme máslo a přidáme kolečka pórku. Osolíme, opepříme a cca 8-10 minut ho podusíme na másle. Přidáme česnek, propláchnutou rýži, chilli a minutu podusíme. Zalijeme horkou vodou nebo vývarem, ztlumíme plamen a necháme vařit cca 20 minut, než bude rýže velmi měkká. Přidáme špenát a necháme chvíli povařit. Ponorným mixerem polévku důkladně rozmixujeme. Pokud chcete můžete ji i přepasírovat přes sítko, ale není to nutné. Polévku dochutíme muškátovým oříškem. Ochutnáme a případně ještě dokořeníme.
Polévku servírujeme ozdobenou zakysanou smetanou.
Zdroj: http://cooking.nytimes.com/