Rychlá a zdravá snídaně v pracovním týdnu, kdy nestíháte připravit nic náročného :-) Müsli můžete připravit dopředu a pak už stačí jen mít v zásobě oblíbený jogurt.
Suroviny:
250 g ovesných vloček
100 g slunečnicových semínek
100 g mandlí (se slupkou)
70 g tekutého medu
70 g třtinového cukru
1/2 dětské jablečné přesnídávky (cca 90 g)
1/2 zarovnaná lžička soli
1 zarovnaná lžička sušeného zázvoru
1 zarovnaná lžička skořice
100 g sušených brusinek
Postup:
Všechny suroviny vyjma brusinek smícháme v míse, aby nám vznikla lepkavá směs. Mělký plech vyložíme pečícím papírem. Lepkavou směs rozprostřeme v tenké vrstvě na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C, horkovzduch na 160°C. Po patnácti minutách směs zkontrolujeme a trochu ji promícháme. Toto opakujeme co 5 minut - cca 4x. Müsli by mělo být upečené po celkovém času v troubě cca 35 minut. Po 30ti minutách můžeme trochu vyndat na talířek a pokud po vychladnutí křupe, je hotové. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Chladné müsli rozdrobíme na malé hrudky, přidáme sušené brusinky a uložíme do vlhku-odolné nádoby. Jakmile by totiž směs zvlhla, přestala by křupat. Pokud se to ovšem stane, nezoufejte a klidně ji na pár minut vraťte do trouby, vlhkost se odpaří a müsli bude takové jak má.
Tato kořeněná verze müsli je nejlepší s obyčejným bílým jogurtem.
Navíc pokud pro někoho chcete originální a neotřelý dárek, pak vhodně dozdobená lahev této dobroty mu určitě udělá radost.
Zdroj: kalendář s recepty na rok 2014 od J. F. Zatloukalové