Makovec





Suroviny: 


125 g másla
200 g cukru krupice (v původním receptu je 420 g, ale to se mi zdálo hodně)
5 vajec
400 g mletého máku
420 g hladké mouky
2 prášky do pečiva
750 ml mléka

Postup: 


Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Až hmota nabude a zesvětlá, za stálého míchání přidáme postupně vejce. Další vejce přidáváme až když je to předešlé důkladně rozmíchané. Mák, mouku a prášky do pečiva smícháme zvlášť v míse. Do vyšlehané směsi s vejcem přidáváme po lžících sypkou směs a necháváme zapracovat do těsta. Nakonec zalijeme mlékem. Pokud je směs příliš tuhá už při zapracovávání sypkých surovin, můžeme mléko přilévat spolu s nimi.
Z této dávky máme opravdu hodně těsta. Směs vyjde na dvě formy na biskupský chlebíček, nebo na velkou formu na bábovku nebo na věnec. Formu před plněním vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto hodně nabude, proto formu plníme cca do 2/3. Pokud nám těsto zbyde upečeme ho ve formičkách na muffiny apod.
Makovec pečeme při 160° C min 30 minut. Záleží ovšem na použité formě, proto koláč kontrolujeme a zkoušíme špejlí.
Ihned po vyndání z trouby makovec vyklepneme a necháme vychladnout. Podáváme jen tak, nebo pocukrovaný ke kávě nebo čaji.






Zdroj:  Vaněk Roman: Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček

Tenhle koláč není pro každého. Jak jsem zjistila, spousta lidí nejí mák, nebo pouze v omezeném množství. Semena máku tvoří ovšem asi z poloviny oleje kyseliny stearové, palmitové a linolové. Další tělu prospěšné látky obsažené v máku jsou sodík, fosfor, draslík, hořčík a vápník. Zejména podíl vápníku je v máku nezanedbatelný, proto by jej měli jíst osoby nekonzumující mléčné výrobky, děti, těhotné ženy a starší lidé ohrožení řídnutím kostí. 
Tento maximálně makový koláč je také pro všechny milovníky máku.