Mandlový beránek



Výtečný velikonoční beránek s mandlemi, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Mleté madle mu dodávají jedinečnou chuť. U nás se asi stane tím nej receptem, protože takového v obchod určitě nekoupíte.  



Suroviny: 


90 g másla
170 g cukru moučka
1 sáček vanilkového cukru
3 vejce
60 g mletých mandlí (klidně můžete použít i vlašské ořechy)
170 g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
6 lžic mléka
máslo a mouka na formu


Postup: 


Změklé máslo, oba cukry a žloutky vyšleháme v robotovi do pěny. Když směs zesvětlá a nabude zlehka vmícháme mandle, prosátou mouku spolu s práškem do pečiva a mléko. Vše promícháme na hladkou, i když trošku tužší hmotu. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pěny a opatrně vmícháme do připraveného těsta.
Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto do ní opatrně vlijeme a přikryjeme stejně připravenou formou na beránkova záda. Pokud vám zbude těsto dejte ho do formiček na muffiny, nebo do jiných malých silikonových formiček. Beránka pečeme v troubě vyhřáté na 200°C 40 minut. Pokud jste přidali do trouby i formičky s dalším těstem hlídejte ho, má tendenci se připalovat. Těsto v klasické kameninové beránkové formě hlídat nemusíte, 40 minut je pro něj přesně akorát. Hotového beránka vyndáme z trouby a zabalíme do mokré utěrky. Necháme minimálně 10 minut zchladnout, poté beránka opatrně z formy vyndáme. V leže ho necháme plně vychladnout - nestavíme ho dokud není studený, mohl by ztratit hlavu.
Hotového beránka patřičně dozdobíme, rozinky přilepíme troškou marmelády nebo rozpuštěnou čokoládou. Pocukrujeme ho moučkovým cukrem a na krk uvážeme krásnou mašli. Pokud chcete můžete beránka potřít bílkovou nebo čokoládovou polevou.






Zdroj: časopis Gurmán, duben 2009