středa 31. července 2013

Písecká žemlovka

Suroviny: 


bílé pečivo alespoň den staré - například 1 klasická veka, 4 rohlíky, nesolené housky apod.
3-4 jablka
200 ml mléka
2 vejce 
hrst hrozinek
skořice, nebo skořicový cukr
máslo

Postup: 


Pečivo nakrájíme na plátky (o něco tenčí než pokud by jsme je chtěli jíst), jablka oloupeme a také nakrájíme na tenké plátky. Mléko vyšleháme vidličkou s vejci tak, aby se spojily. Pečící formu vymažeme máslem a postupně do ní klademe vrstvy surovin. Začneme nakrájeným pečivem, na které dáme několik plátků másla. Dále vložíme vrstvu jablek, která posypeme rozinkami a skořicí. Pokračujeme pečivem a opět zopakujeme máslo, jablka, rozinky, skořici. Poslední vrstvy by měla být tvořena pečivem. Tuto vrstvu zalijeme mlékem s vajíčky. Pokryjeme plátky másla a zasypeme skořicí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut do zezlátnutí horní vrstvy pečiva. Před podáváním můžeme žemlovku pocukrovat. 







Tohle je recept mojí babičky z Písku. Sice už se přestěhovala k nám do Olomouce, ale navždy to asi bude moje písecká babička. Rozhodla jsem se získat od ní recepty na vše, co jsem u ní každé prázdniny jedla. Tohle je první z nich a budu přidávat mnoho dalších.