Suroviny pro 4 osoby:
vepřová plec (velikost podle počtu strávníků, jé peču minimálně 700g)
koření (směs na vepřovou pečení nebo sůl, kmín, paprika)
olej
1 větší svazek mrkve
1 lžíce polohrubé mouky na jíšku
1 lžíce másla na jíšku
podravka/solčanka (podle chuti)
brambory
1 lžička másla, petželka - do brambor, není nutné
podravka/solčanka (podle chuti)
brambory
1 lžička másla, petželka - do brambor, není nutné
Postup:
Vepřové maso omyjeme, okořeníme a vložíme do pekáče vymazaného olejem. Můžeme podlít vodou, ale já to obvykle nedělám - maso pustí dost šťávy samo. Maso přikryjeme a vložíme do trouby. Pečeme podle zvyklostí, já peču na 200 ° C, cca 2 hodiny. Maso kontrolujeme, po hodině otáčíme, aby byl vršek ponořený ve šťávě. Pokud je potřeba tak podlíváme vodou a na posledních 15 minut necháme v troubě odkryté na horkovzduch.
Mezitím připravíme mrkev a brambory. Vše oloupeme a nakrájíme. Brambory na kostičky a mrkev na tenká kolečka nebo půlkolečka. Na mrkev lze použít kráječ a ušetřit tak spoustu práce.
Brambory vaříme v osolené vodě dvěmi lžičkami soli. Po uvaření slijeme, přidáme trošku másla a případně petrželku.
V dalším kastrolku rozpustíme máslo a přidáním lžíce polohrubé mouky uděláme jišku. Smažíme spolu cca minutu. Do hotové jišky přidáme mrkev a zalijeme sklenicí vody. Mrkev osolíme lžičkou soli a okořeníme podravkou a zakryté vaříme do měkka, u mladé mrkve stačí 20 minut, starší déle. Pokud jsme to s množstvím vody neodhadli, tak můžeme klidně přidat, nebo naopak odebrat naběračkou.
Jídlo servírujeme na talíři všechno společně. Brambory můžeme přelít výpekem z masa.
Tohle je recept mojí maminky. Pro mě je to obyčejné jídlo, ale můj muž říká, že to je úplně výtečné jídlo, které si zaslouží místo na blogu. Tak ho taky zkuste a doufám, že vám bude chutnat.