Valašské frgále


Frgály jsou další z těch koláčů, které děláme opravdu vyjímečně. Když jsem ovšem viděla cenu prodávaných, došla jsem k názoru, že je rozhodně lepší si je upéct doma. Dáte si do nich jen to co máte rádi a můžete si na nich opravdu pochutnat ve velkém.



Suroviny: 


na těsto: 35 g droždí
75 g cukru krupice
125 g másla
500 g polohrubé mouky
2 žloutky
1/2 lžičky soli
citronová kůra
250 ml mléka

maková náplň: 300 ml mléka
200 g mletého  máku
2-3 lžíce cukru krupice
2-3 lžíce povidel nebo rybízové marmelády
špetka skořice

tvarohová náplň: 2 vaničky tvarohu
2 žloutky
50 g másla
2-3 lžíce cukru krupice
špetka vanilky

hrušková (povidlová) náplň: hrušková povidla
strouhaný perník na zahuštění

borůvková náplň: borůvková marmeláda

na drobenku: 100 g másla
200 g polohrubé mouky
200 g cukru moučka

máslo a rum na dokončení

Postup:  


Těsto na frgály necháme zpracovat v domácí pekárně. Zatímco se těsto dělá připravíme si náplně a drobenku. Na makovou náplň dáme vařit mléko, když je horké přidáme ostatní suroviny a necháme chvilku povařit. Před použitím necháme vychladnout. Na tvarohovou náplň vymícháme máslo s cukrem, přidáme ostatní suroviny a necháme chvilku odpočívat. Povidla pouze zahustíme, případně přidáme lžičku rumu.
Hotové těsto rozdělíme na 4 díly. Každý díl vyválíme na tenký kruh, já ho dělám tak velký, aby se mi vešel na plech. Plech vyložíme pečícím papírem a přendáme na něj těsto. Ozdobíme podle chutí, můžeme jen potřít jednou náplní nebo si pohrát a vytvořit kolečka, nebo například pruhy různých náplní. Správný frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta, proto s náplněmi nešetříme. Frgály posypeme drobenkou a okraje pomažeme rozpuštěným máslem. Frgály pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 20 minut do zlatova. Ihned po vyndání z trouby potřeme znovu okraje frgále rozpuštěným máslem. Zbytek rozpuštěného másla smícháme se lžící rumu a pokapeme jím částečně vychladlé frgále.