čtvrtek 12. května 2016

Zeleninová polévka s těstovinami a sýrem


Věčná otázka jakou mám uvařit polévku je zase o něco jednodušší. tato polévka je sytá a chutná. Doporučuji zejména pro děti, protože díky trošce mléka a sýru je jakoby krémová a to mají děti rády. 


Suroviny:


75 g těstovin
20 g másla + trošku oleje
1 cibule
1 mrkev
1 petržel, nebo kousek celeru
2 stroužky česneku
2 lžíce mouky
1 litr vývaru (používám vodu + sypkou směs)
240 ml mléka
špetka muškátového oříšku
250 g brokolice
150 g eidamu

Postup:


Nejprve si připravíme všechnu zeleninu. Cibuli nakrájíme na jemno, mrkev a petržel nakrájíme na půl kolečka, česnek nasekáme a brokolici rozdělíme na malé růžičky. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a necháme okapat a odložíme stranou.
Ve větším hrnci rozpustíme máslo s troškou oleje, olej přidávám by se máslo nepřipalovalo. Vložíme cibuli, česnek, mrkev a petržel a za občasného míchání 5 minut opékáme. Přidáme mouku a důkladně rozmícháme, zalijeme vývarem a mlékem a přidáme muškátový oříšek. Vaříme cca 15 minut a přidáme brokolici. Dovaříme do měkka než bude všechny zeleniny měkká. Dále přidáme nastrouhaný sýr (trochu si necháme na dozdobení) a necháme roztavit. Odstavíme, přidáme uvařené těstoviny a dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.











Zdroj: magazín Albert v kuchyni, únor 2016