středa 6. dubna 2016

Jarní polévka s medvědím česnekem




Sezóna medvědího česneku je v plném proudu a tak máme za sebou několik dní ve znamení této úžasné jarní suroviny. Pokud i vy máte možnost si ji někde nasbírat tak neváhejte a pusťte se do toho. Množství lahůdek, které si z medvědího česneku můžete udělat je opravdu hodně a toto je jedna z nich.   

Suroviny: 


1 svazek medvědího česneku (cca 100-150g)
2-3 jarní cibulky
3 středně velké brambory
2 stroužky česneku
máslo
smetana ke šlehání
sůl

Postup: 


V rendlíku rozpustíme máslo a osmahneme na něm jarní cibulku nakrájenou na tenká kolečka. Zelenou část cibulek schováme na závěrečné dozdobení polévky. Jakmile je cibulka vláčná, přidáme nahrubo nasekaný medvědí česnek zbavený stopek a rozmělněný klasický česnek. Když lístečky zavadnou, přidáme na kostičky nakrájené brambory a chvíli vše společně restujeme. Zalijeme cca 1 litrem vody, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 10-15 minut než jsou brambory měkké. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem na jemno a přidáme smetanu. Já dávám cca 1/2 kelímku smetany, pouze na zjemnění polévky. Pokud chcete polévku hustou, můžete do smetany přidat 1 lžící hladké mouky a důkladně ji rozmíchat. Polévku se smetanou přivedeme k varu a chvilku povaříme. Dochutíme a můžeme podávat. Mně polévka chutná s kolečky jarní cibulky, ale můžete ji podávat s krutony. Zejména děti tuto možnost ocení vice.