středa 23. března 2016

Velikonoční malinové linecké cukroví


Když skončili Vánoce a my jsme doma dojedli cukrové, tak syn "plakal", proč už nemáme linecké. A tak jsem mu slíbila, že na Velikonoce taky nějaké upeču. A proč by vlastně nemohlo být veselé a jarní? Zkuste ho taky, je neskutečně dobré a úžasně křehoučké. 

Suroviny: 


300 g hladké mouky
1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
3 balíčky malinového pudinku
100 g cukru moučka
1 vejce
250 g změklého másla
1 kapku červeného gelového barviva (nemusí být)
na náplň: rybízová marmeláda, 1 lžička rumu

Postup: 


Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které vložíme do sáčku a dáme na minimálně dvě hodiny odležet do lednice. Těsto vyválíme na vále podsypaném polohrubou moukou a vykrajujeme velikonoční tvary. Pečeme na plechu (není nutné vymazávat ani dávat pečící papír) v troubě vyhřáté na 160° C  cca 10 minut. Hotové linecké přendáme do vzduchotěsné nádoby a několik dní před velikonocemi slepujeme marmeládou. Marmeládu na linecké používám domácí, která je hodně tuhá, proto ji řádně rozmíchám a přidám k ní 1 lžičku rumu, aby byla trošku tekutější a lépe se mazala. Linecké namažeme a nechám pár dnů odpočinout, aby se chutě pěkně spojily. ¨