čtvrtek 17. března 2016

Citronová bábovka


K jaru a Velikonocům patří veselé barvy a pro mně to je zejména žlutá barva, pod kterou si představím první rozkvetlé pampelišky a malá kuřátka běhající za kvočnou. A stejně zářivě žlutá je i tato jednoduchá, ale velice chutná a oblíbená bábovka. Zkuste ji také a nechte jaro přijít i k vám...



Suroviny: 


250 g másla
150 g cukru krupice + 20 g vanilkového cukru
4 vejce
1 bio citron - budeme potřebovat kůru i šťávu
300 g polohrubé mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
instantní citronová poleva Vitana - mám ji radši než domácí, ale pokud chcete domácí tak stačí utřít šťávu z jednoho citronu s cca 200 g cukru moučku
máslo a polohrubá mouka na vysypání formy

Postup: 


Změklé máslo a oba cukry utřeme mixerem do husté a hladké pěny. Nějakou dobu to trvá, proto nechte mixer v klidu pracovat a zatím si můžete připravit ostatní suroviny a vymazat a vysypat formu na bábovku. Do ušlehané směsi postupně přidáváme vajíčka, až po tom co je jedno zašlehané přidáme teprve další. Přidáme citronovou šťávu a snížíme obrátky mixeru. Po lžičkách přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a s citronovou kůrou. Hotové těsto vlijeme do bábovkové formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180° C na 50 minut. Zda je bábovka upečená zkoušíme špejlí. Po vytažení by špejle měla zůstat suchá, bez mokrých drobků.
Hotovou bábovku opatrně ihned vyklepneme a necháme zchladnout. Po vychladnutí můžeme ozdobit citronovou polevou, případně i cukrářským zdobením - barevnou rýží nebo kuličkami. Zejména děti takovéto zdobení jistě ocení.