Jak udělat dušenou rýži


Nemám ráda předvařenou rýži z pytlíku a moje kuchyň není bohužel dost velká, na to aby tam byly všechny kuchyňské vychytávky, jako například rýžovar. Proto jsem se naučila dělat rýži v hrnci na sporáku a s překvapením jsem zjistila, že takto rýži už skoro nikdo nevaří. Zkuste to, rýže je opravdu výborná. 



Suroviny: 


rýže - používám basmati
voda - množství cca 1,5 - 2 krát víc než rýže
olej
sůl
hřebíček (nemusí být)

Postup: 


Množství rýže si určíme sami, obvyklé je cca 90 g suché rýže na osobu. Rýži si odvažte v nějakém hrnku nebo misce, ať si ve stejné nádobě pak můžete odměřit vodu. Ideální je si rýži před vařením propláchnout ve vlažné vodě a nechat okapat. Pokud na to zapomenete nic se nestane. Hotová rýže bude i tak dobrá.
V hrnci rozehřejeme olej, množství dáme takové, aby nám pěkně pokrylo dno. Do rozehřátého oleje vsypeme rýži a za stálého míchání necháme smažit. Rýže se pěkně rozvoní a zrníčka začnou bělat. jakmile zbělá většina zrníček zalijeme rýži horkou vodou a přidáme hřebíček. Já si vodu dopředu uvařím v rychlovarné konvici. Dávám cca 1,5 množství vody ku rýži. Směs rychle osolíme, přikryjeme poklicí (měla by se použít taková, ze které neodchází pára), sporák ztlumíme na minimum a vaříme cca 7 minut. Pokud máte potřebu rýži kontrolovat, pak odchází velké množství páry a je potřeba přidat ještě trochu vody. Nedávejte ovšem nikdy celkové množství vody větší než je dvojnásobné množství ku rýži, jinak bude hotová rýže jako bláto.
Po cca 7mi minutách vaření, zabalíme hrnec s rýží do utěrky a vložíme ho do peřin. Necháme odpočívat než bude rýže potřeba. Minimálně 30 minut, ale klidně i dvě hodiny, rýže se nerozvaří a zůstane krásně teplá. Z hotové rýže pouze vyndáme hřebíček a můžeme podávat.