pátek 17. října 2014

Zapečený květák





Suroviny: 


1 květák (cca 1 kg)
2 vejce
2 lžíce másla + na vymazání formy
2-3 lžíce strouhanky
150 g šunky
4 lžíce parmazánu
sůl

Postup: 


Květák rozebereme na růžičky a uvaříme skoro do měkka, tzn. vaříme zhruba 15 minut po tom, co voda dosáhla varu. V dalším hrnci uvaříme vejce na tvrdo. To trvá cca 10 minut. Vejce poté zchladíme studenou vodou - budou se nám lépe loupat. Oloupaná vajíčka rozdělíme na žloutek a bílek. Žloutek rozmačkáme vidličkou, bílek nakrájíme na malé kousky.
V malém rendlíku rozpustíme máslo a strouhanku na něm několik minut opražíme do zlatova. Musíme ji průběžně míchat, má tendenci se připalovat. Parmazán nastrouháme.
Do uvařeného květáku nejprve vmícháme vajíčka, poté všechny ostatní suroviny. Hotovou směs vložíme do máslem vymazané zapékací formy a dáme péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 180° C. Podáváme ihned. Na stůl položíme celou zapékací mísu, ať si každý nabere sám. Květák na tendenci se na talíři nevzhledně rozpadnout.  







 Zdroj: Zatloukalová Jana Floretýna: Kuchařka pro dceru