neděle 5. října 2014

Knedlíky s kuskusem





Suroviny:


100 g kuskusu
300 ml mléka
150 g hrubé mouky
2 vejce
5 housek (nebo 10 plátků toustového chleba)
sůl
petrželka

Postup:


Kuskus zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat - vodu dávám odhadem tak, aby byl kuskus měkký, ale nezbylo příliš vody. Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, promícháme a necháme vsáknout. Přidáme ostatní suroviny včetně kuskusu, z vajec zatím pouze žloutky a důkladně promícháme. Bílky se špetkou soli důkladně vyšleháme do tuha a opatrně vmícháme do těsta. Odvineme si pás potravinářské folie, poklademe částí těsta, zformujeme tvar knedlíku a zabalíme folií, kraje folie zatočíme. Já chytím knedlík za kraje a zatočím ho ve vzduchu, krásně se při tom vytvaruje. Takto vytvoříme cca 2-4 knedlíky, podle toho, jakou chceme velikost. Vaříme ve vroucí osolené vodě cca 25 minut, v polovině varu knedlíky opatrně otočíme. Po uvaření knedlíky vyndáme z folie a můžeme ihned podávat. Jsou ideální k jakékoliv smetanové omáčce.






Zdroj: kamarádka Petra

Tyto knedlíky jsou určitá variace na karlovarské knedlíky. Kus kus přidá hmotu, ale zároveň není v knedlíku nijak výrazně cítit, ten kdo neví, že tam kus kus je, to obvykle ani nepozná.