úterý 28. října 2014

Halloweenské linecké sušenky





Suroviny: 


300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
120 g másla
2 žloutky
1/2 kypřícího prášku do pečiva
1-2 lžíce mléka
1 lžíce rumu
pomerančová kůra
marmeládu + 1 lžičku rumu na spojení sušenek

Postup: 


Mouku prosijeme na vál, přidáme cukr, prášek do pečiva, a pomerančovou kůru a lehce zamícháme. Doprostřed uděláme důlek, do něj dáme oba žloutky, rum a mléko. Přidáme změklé máslo a vypracujeme hladké těsto. To dáme do sáčku do lednice odpočinout minimálně na pár hodin, ale může být klidně i celý den.
Hotové těsto vyválíme podsypané hladkou moukou a vykrajujeme halloweenské tvary - dýňě, čarodějnice, netopýry apod. Pečeme na plechu (bez papíru, bez vymazání) cca 8-10 minut, podle tloušťky těsta v troubě vyhřáté na 180° C. Upečené sušenky by měli mít lehce narůžovělý nádech. Hotové sušenky přendáme na rovný povrch a necháme je vychladnout.
Na slepování sušenek nejradši používám malinovo-rybízovou marmeládu smíchanou s jednou lžičkou rumu, aby byla dost tekutá. Pokud použijete klasickou tekutější marmeládu nemusíte ji s rumem míchat, Slepené linecké necháme ještě několik dní odpočinout ve vzduchotěsné nádobě - dobře schované a pak už ho jen dáme dětem na halloweenskou oslavu.








Zdroj: maminka a její klasické vánoční linecké - jen jsem zaměnila citronovou kůru za pomerančovou.