sobota 28. června 2014

Kedlubnové polévka





Suroviny: 

500 g kedlubny (2 střední) - ne dřevnaté
120 g cibule (1 velká)
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1 l vývaru kuřecího nebo zeleninového
200 ml smetany (min. 30%)
muškátový oříšek
sůl, pepř

Postup: 

Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno. V hrnci rozpustíme máslo a cibuli na něm zlehka osmažíme, nesmí být černá. Na cibuli dáme kedlubny a cca 3 minuty společně restujeme. Zasypeme moukou a řádně promícháme. Poté přidáme vývar, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a na mírném plameni cca 10 minut vaříme. Přidáme špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku a necháme dalších 10 minut probublávat. Kedlubna by nyní měla být již měkká. Přidáme smetanu, necháme projít varem a můžeme podávat. Kdo má rád krémovou polévku, může na závěr ještě rozmixovat ponorným mixerem. Tak to dělám já, protože ji vařím pro syna a v krémové podobě jí sní bez problémů.




Poctiví kuchaři a zejména pan Vaněk doporučují používat na základ polívek, jako je tato, poctivý domácí vývar. Já samozřejmě s touto možností souhlasím a schvaluji to. Nicméně vařím denně a z časových důvodů nejsem schopná toto doporučení plnit. Proto všem mohu říct, ano s domácím vývarem bude polévka chutnější a zdravější. Nicméně pokud nemáte čas, není žádná tragédie použít vývar v prášku. Tato polévka mě svou chutní překvapila a je velice dobrá i za použití "náhražky". 

Zdroj: Vaněk Roman: Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček