neděle 20. října 2013

Jogurtový univerzální ovocný koláč


Můj oblíbený koláč. Nemusíte nic vážit a použijete samé běžně dostupné suroviny, takže si ho můžete udělat kdekoliv, nejenom doma. Navíc můžete použít opravdu jakékoliv sezónní ovoce, takže se tento koláč stane vaším společníkem od jara až do podzimu. 


Suroviny: 


1 bílý jogurt (používám 200 g) - kelímke poté slouží jako měrná jednotka
1 kelímek cukru krupice včetně vanilkového cukru
1 a 1/2 kelímku polohrubé mouky
1/2 kypřícího prášku do pečiva
2 vejce
ovoce (podle sezóny, nebo jakékoliv z mrazáku)
+ na drobenku 50 g másla, 80 g polohrubé mouky, 70 g cukru (tohle je cca, přidávám podle konzistence)

Postup: 


Všechny suroviny na koláč smícháme dohromady a vznikne nám lepivé těsto. To vylijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Kdo má rád vyšší těsto může použít pekáč nebo menší plech, ale lze použít i do klasického koláčového plechu. Na těsto nasypeme ovoce podle chuti. Já jsem pekla abych dopoužívala čerstvé borůvky a na zbytek koláče jsem dala ovoce z mrazáku. Posypeme drobenkou a pečeme při 180 ° C do zlatova, nejméně 20 minut. Pokud použijeme mražené ovoce obvykle se peče déle. Toto těsto je ovšem pro mražené ovoce ideální. Nijak nerozbředne, ale zůstane krásně křupavé.











Zdroj: maminka