pondělí 16. září 2013

Letní saláty podle Jamie Olivera



Rajčatový salát s bazalkovým pestem


Suroviny: 

malý svazek čerstvé bazalky
1 stroužek česneku
bílý vinný ocet
300 g různých cherry rajčátek
olivový olej (množství tolik, aby vznikla olejovitá hmota konzistencí podobná pestu)





Postup: 

Malé lístky z bazalky otrháme a dáme stranou. Ostatní lístky otrháme a vložíme je do mixeru spolu s česnekem, solí, pepřem, vinným octem a olivovým olejem. Mixujeme tak dlouho, aby vznikl tmavě zelený olej. Rajčata různě nakrájíme na poloviny, čtvrtky, apod. Smícháme je s bazalkovým olejem a malými lístky. Případně dochutíme solí.



Okurkový salát s olivami


Suroviny: 

1 okurka
10 černých oliv
2 polévkové lžíce balsamikového octa
2 jarní cibulky
1/2 citronu (použila jsem citronovou šťávu Alnatura)
1/2 červené chilli papričky (použila jsem tekuté papričky Piri Piri)
5 snítek čerstvé máty



Postup: 

Okurku oloupeme a vidličkou několikrát přejedeme po její délce. Vzniklé zářezy pak pohltí chuť dochucovadel. Okurku nakrájíme na malé kousky. Olivy necháme okapat, odpeckujeme a nakrájíme na poloviny. K olivám přidáme balsamico a pomačkáme, ocet z nich vytáhne slanost. Jarní cibulky očistíme a nasekáme na jemno a spolu s olivovým olejem a šťávou z citronu přidáme k olivám. Přidáme na jemno nakrájenou chilli papričku (pokud ji tam dáme) a na jemno nakrájené lístky máty. Vše přidáme k okurkám a důkladně promícháme. Doporučuji podávat salát vychlazený... je skutečně výborný.




Rajčatový salát s česnekem


Suroviny: 

500 g zajímavých rajčat, např. cherry, švestková, salátová
1/2 čerstvé červené chilli papričky
několik snítek čerstvé bazalky
1 lžíce balsamikového octa
1/2 stroužku česneku
3 lžíce olivového oleje




Postup: 

Cherry rajčátka rozmačkáme nebo spolu s většími rajčaty různě nakrájíme. Přidáme na jemno nakrájenou chilli papričku a lístky bazalky nasekané nebo natrhané na větší kousky. Přilijeme olivový olej a balsamico. Promícháme, přidáme menší lísky bazalky a posypeme nastrouhaným česnekem.