pátek 5. července 2013

Jahodové variace (marmelády)


Jahodová marmeláda


suroviny: 1 kg jahod, želírovací cukr (nebo gelfix + cukr)
Jahody nakrájíme na kostičky, přidáme želírovací cukr, případně gelfix s cukrem dle návodu. Jahody po zamíchání pustí hodně šťávy. Necháme je chvilku povařit a ponorným mixérem rozmixujeme. Já mám ráda v marmeládě kousky, takže mixuju pouze trochu, aby tam část jahod zůstala v celku. Necháme znovu chvíli povařit, provedeme test tuhosti (viz. Marmelády obecně) a plníme do sklenic. 








Jahodová marmeláda s cukrovou třtinou


suroviny:  1 kg jahod, gelfix, třtinový cukr (množství podle návodu)
Postupujeme stejně jako u předchozího receptu, pouze použijeme třtinový cukr. 


Jahodovo-banánová marmeláda


suroviny: 800 g jahod, 200 g zralých banánů
Jahody i banány nakrájíme na kousky, dále postupujeme podle receptu. 




Jahodová marmeláda s vanilkou


suroviny: 1 kg jahod, želírovací cukr (nebo gelfix + cukr), 1-2 vanilkové lusky
Jahody na kostičky smícháme s želírovacím cukrem a přidáme celé vanilkové lusky (pro intenzivnější chuť je můžeme podélně rozříznout).Vaříme jako klasickou marmeládu, pouze při mixování vanilku vyndáme, pak vrátíme na  další provaření a před plněním sklenic znovu vyndáme z hrnce. 



Jahodová marmeláda s mátou


suroviny: 1 kg jahod, želírovací cukr (nebo gelfix + cukr), 2 stonky máty
Zpracováváme stejně jako v případě vanilky. Pro intenzivní chuť můžeme vložit list máty i do sklenic před zavřením.