Suroviny:
dvě hrsti medvědího česneku
1 stroužek česneku
dva stonky řapíkatého celeru
1 větší brambora
1 menší cibule
100g žampionů
hrst sušených hub
přepuštěné máslo + lžička olivového oleje
na dokončení:
čerstvé vejce + ocet
feta
sůl
pepř
Postup:
Sušeného houby namočíme alespoň několik hodin předem.
Řapíkatý celer, cibuli a česnek nakrájíme na malé kousky a začneme restovat na přepuštěném másle s troškou oleje. Přidáme oloupanou a na menší kousky nakrájenou bramboru.
Nakrájíme žampiony na plátky a většinu dáme restovat k zelenině. Přidáme také 2/3 namočených sušených hub. Vodou, ve které byly namočené sušené houby, podlijeme zeleninu. Vše dusíme do měkka.
Na druhé pánvi na oleji orestujeme na trošce oleje zbytek hub (sušené i žampiony), které použijeme na zdobení.
Zatímco se zelenina vaří připravíme pošírované vejce - kdo se s ním nechce dělat, ho prostě vynechá.
K uvařené zelenině přidáme na poslední minutu vaření nahrubo nasekané listy medvědího česneku a krátce společně povaříme. Důkladně rozmixujeme ponorným mixerem. Polévku servírujeme s připraveným pošírovaným vejcem, orestovanými houbami a natrhaným sýrem feta.
zdroj: Jan Punčochář - upraveno