Hovězí guláš pro začátečníky



Konečně jsem se odhodlala udělat vlastní guláš. Pořád jsem na něj radši chodila k mamce než bych ho vyzkoušela sama. Ale ono to není nic těžkého, stačí si vychytat dobu, kterou musí maso strávit v papiňáku (a to má každý papińák trochu jinak) a máte dobrý guláš na stole v relativně krátkém čase.  


Suroviny: 


750 g hovězí kližky (nebo krku)
3 velké cibule
2 lžíce sádla (kdo nemá použije olej)
2 lžičky dobré mleté papriky
1 lžičky drceného kmínu
1 lžička majoránky
1 stroužek česneku
1 lžička soli
2 lžíce hladké mouky.

Postup: 


Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kousky - a klidně si u toho můžete i pobrečet. Maso omyjeme a nakrájíme na kostky cca 2x2 cm - ale nestůjte nad masem s metrem, prostě to nějak odhadněte. Maso musí být očištěné od všech šlach, tuku a úlomků kostí.
Ve velkém hrnci nejprve rozpustíme sádlo a osmahneme na něm cibuli. Cibuli smažíme na mírném plameni zhruba dvě minuty, aby zesvětlala. Poté zvýšíme žár plotýnky na maximum a přidáme maso. Maso se na několika stranách osmahneme než začne pouštět šťávu. Maso stále dusíme-smažíme a čekáme než se šťáva odpaří. Může to trvat jen pár minut, ale také půl hodiny. Maso sem tam zamícháme a čekáme. Jakmile se všechna šťáva odpaří maso dále mícháme další minutu, než se ze všech stran osmahne. Poté odstavíme hrnec z plotny, přidáme papriku a promícháme, aby se paprika rozpustila v tuku. Paprika se nesmí smažit, aby nezhořkla. Opaprikované maso zalijeme horkou vodou, mělo by jí být tolik, aby maso bylo zakryté max do 2/3. Osolíme, okmínujeme a vrátíme maso na horkou ploténku. Na mírném plameni maso dusíme do měkka. Mělo by to trvat minimálně dvě hodiny, ale klidně to mohou být i hodiny čtyři. Já v tomto kroku podvádím a maso jednoduše zavřu na 45 minut v papiňáku. Tam krásně změkne a tak mám obvykle spíš problém v tom, že se mi maso rozpadá, ale to je vždy lepší varianta, než když je maso tuhé :-)
Měkké maso se obvykle ještě zahušťuje. To uděláme tak, že si odměříme mouku do hrnečku, rozmícháme ji ve vodě a přidáme 2-3 lžíce šťávy z masa. Tuto směs poté přecedíme přes jemné sítko do guláše. Necháme dalších 15 minut probulávat, aby se mouka dostatečně spojila s tekutinou.
Zahuštění není ovšem úplně nutné, pokud jste dali do hrnce vody tak akorát a nevadí vám, že je omáčka spíše vodovější než krémovější konzistence, tak klidně zahuštění vynechte.
Na závěr gulášek dochutíme. Prolisujeme česnek a spolu s majoránkou ho přidáme do hotového guláše. Můžeme také dochutit solí a pepřem a podávat. Nezapomeňte ovšem, že guláš je lepší pěkně uleželý, proto ho klidně udělejte den dopředu a v den konzumace ho jen ohřejte.







Zdroj: Zatloukalová Jana Floretýna: Kuchařka pro dceru