Kmínový chléb


Můj oblíbený recept. Chléb se podle něj vždy povede a podle toho jakou použiji mouku chutná vždy jinak. 



Suroviny:

300 ml vody
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
300 g hladké pšeničné mouky
200 g mouky podle chuti - můžete použít žitnou, celozrnnou pšeničnou, špaldovou - prostě tu kterou  máte zrovna doma a klidně můžete zkombinovat i více druhů mouky
1 lžička sušeného droždí
hrst semínek podle chuti - já dávám sezamová

Postup:


Chléb můžeme péct přímo v pekárně. V takovém případě dáme všechny suroviny do pekárny a zapneme program základní, velikost střední (případně velký) a kůrka také střední. Program by měl trvat cca 3 hodiny. Pokud přidáváme do chleba semínka, dáváme je až když zazní zvukový signál. Hotový chléb vyklepneme z nádoby a necháme na mřížce vychladnout.

Já mám ovšem ráda klasický tvar chleba, proto nechám domácí pekárnu zpracovat suroviny pouze na program těsto (cca 2 hodiny) a pak si chléb dodělám sama. Hotové těsto přendáme z pekárny na vál a krátce propracujeme. Pokud máme ošatku vysypeme ji moukou, z těsta uděláme bochánek, který také obalíme v mouce a vložíme do ošatky. Tu přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca 30-60 minut kynout. Do trouby vložíme dva plechy. Na horním se bude péct chleba. Dolní je na vodu. Jakmile je trouba rozpálená na požadovanou teplotu 250° C vlijeme do spodního plechu vroucí vodu, a na horní plech opatrně položíme pečící papír a opatrně z ošatky překlopíme chléb. Po 10ti minutách vyndáme plech s vodou, troubu ztlumíme na 180° C a chléb dopékáme zhruba 30 minut. Že je chléb upečený poznáme podle toho, že při poklepání na dno zní dutě. Hotový chléb necháme na mřížce vychladnout.