Skořicovo-rozinkový chlebíček


Neodolala jsem a vyzkoušela jeden americký recept. Těsto je velice chutné a krásně se s ním pracuje. Nechcete ho zkusit taky?  



Suroviny: 


na těsto: 350 ml mléka
70 g cukru krupice
1 lžíce soli
40 g másla
2 vejce
700 g hladké mouky
1/2 kostičky droždí

na náplň: 80 ml portského vína
200 g rozinek
70 g třtinového cukru
cca 50 g másla
1 - 2 lžičky skořice

máslo na vymazání formy a na potření chlebíčku

Postup: 


Těsto necháme zpracovat v domácí pekárně. Nejprve dáme dovnitř tekuté suroviny: mléko, rozpuštěné vlahé máslo, vajíčka. Přidáme sůl a cukr, na tuto směs nasypeme mouku a nahoru rozdrobíme droždí. Zapneme program těsto a zbytek necháme na pekárně.
V malém hrnci přivedeme k varu portské víno a necháme chvíli probublávat. Poté sundáme z varu, vložíme dovnitř rozinky a přikryjeme pokličkou. Takto necháme rozinky odpočívat než je budeme potřebovat.
Chlebíček pečeme ve dvou chlebíčkových formách nebo v jedné velké bábovkové formě. Formu pořádně vymažeme máslem. Hotové těsto vyválíme na velký obdélník a potřeme rozpuštěným máslem. Rozinky přecedíme a smícháme je s cukrem a skořicí. Tuto směs nasypeme na těsto. Takto připravené těsto řádně zamotáme a vložíme do formy spojem dolů. Přikryjeme utěrkou a necháme cca 30 minut kynout. Vykynutý chlebíček potřeme rozpuštěným máslem, případně můžeme ještě posypat skořicovým cukrem  a dáme péct. Pečeme v trouby vyhřáté na 200° C 10 minut. Poté trouby ztlumíme na 180° C a dopékáme dalších 20-30 minut.
Po vyndání z trouby vyndáme chlebíček z formy, přendáme na mřížku a necháme vychladnout. Servírujeme studený jako rychlou snídani nebo snadno přenosnou svačinku s sebou.
Pokud vám chlebíček zbude doporučuji ho použít na žemlovku, případně si z něj udělat sladké tousty plněné banánem a skořicí.







zdroj: http://cooking.nytimes.com/