Písecké žerbo - vánoční cukroví

Žerbo je naše oblíbené vánoční cukroví. Dělá se na plech a tak nám vznikne s relativně malou spotřebou času hodně kousků dobrého cukroví. Pokud ho neznáte, tak určitě zkuste, rozhodně za to stojí.  


Suroviny:



700 g hladké mouky
250 g másla
1 vanilkový cukr, případně vanilkový extrakt
3 lžíce cukru
1 celé vajíčko + 2 žloutky
špetka jedlé sody
10 g čerstvého droždí
půl hrníčku mléka
250 g vlašských ořechů
250 g cukru moučka
rybízová/meruňková marmeláda – je jedno jakou použijte, ale měla by být kyselá. Proto se například jahodová marmeláda do žerba nehodí.
1 lžíce rumu – nemusí být
200 g hořké čokolády
trošku másla/omegy
máslo na vymazání plechu

Postup:


Mléko ohřejeme aby bylo vlažné, přidáme k němu rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžičku mouky. Vše promícháme a necháme cca 10 minut aby nám vzešel kvásek. Mezitím si připravíme na vál sypké suroviny: mouku, oba cukry, jedlou sodu. Přidáme povolené máslo nakrájené na kostičky a prsty vytvoříme z másla a z moučné směsi drobenku. V drobence si uděláme důlek, do kterého dáme 1 celé vajíčko a 2 žloutky a přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké a měkké těsto. Těsto můžeme nechat chvilku odpočinout a mezitím si připravíme plech a ořechovou směs. Ořechy nameleme na jemno a smícháme s cukrem moučka. Vyšší plech o velikosti cca 40x30 vymažeme máslem. 
Těsto si rozdělíme na 3 části. Jedná část by měla být o trošku větší než zbylé dvě. Větší část těsta vyválíme na stejnou velikost jako má plech. Těsto natočíme na váleček a přendáme na plech. Marmeládu promícháme s rumem a vymícháme tak, aby byla bez hrudek. Těsto v plechu potřeme marmeládou a posypeme půlkou připravené cukrovo-ořechové směsi. Vyválíme další plát těsta a položíme ho na ten první. Opět pomažeme marmeládou a posypeme zbytkem ořechů s cukrem. Přikryjeme posledním plátem těsta a propícháme vidličkou, aby těsto při pečení neboulovatělo. Žerbo můžeme ihned péct, ale klidně ho můžete nechat pár hodin (klidně i přes noc) odpočinout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C cca 25 minut dorůžova. Žerbo necháme vychladnout.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s troškou másla nebo omegy a potřeme jí hotový koláč. Necháme pořádně vychladnout a poté nakrájíme na malé úzké obdélníčky. Podáváme jako mňamku ke kafíčku nebo jako klasické vánoční cukroví. V chladu vydrží zabalené v krabici i dva týdny.  



















Zdroj: babička Irenka