Pečené filety z lososa


Začínám pomalu trénovat ryby na Vánoce. Zjistila jsem, že vlastně vůbec nepotřebuji kapra, ale že si ráda pochutnám i na jiném druhu ryby. Losos je sice obyčejná klasika, ale když ho plně naservírujete se zajímavou přílohou, uděláte i z něj zajímavé a slavnostní jídlo. 



Suroviny: 


filety lososa - počet podle počtu strávníků
cherry rajčátka
bulgur
cibule
květák romanesco - nemusí být
olej/máslo
citron
sůl, pepř

Postup: 


Lososa očistíme od případných šupin, pokud je jich na mase hodně, tak ho i omyjeme a vysušíme papírovou utěrkou. V ideálním případě by se losos omývat vodou neměl, ať neztrácí chuť. Filety osolíme a opepříme, případně lehce pokapeme citronem a necháme odpočinout.
Připravíme si bulgur. Na oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibuli a přidáme několikrát propláchnutý bulgur. Pro tři osoby dávám jeden hrnek bulguru. Zaliji vroucí vodou, cca 2 až 2,5 násobek množství než je bulguru. Tzn. na jeden hrnek bulguru dám 2, případně 2,5 hrnku horké vody.
Bulgur osolíme, přikryjeme poklicí a necháme dusit na mírném plameni doměkka, cca 10 minut.
Zatímco se bulgur dusí přendáme lososa do pekáčku vyloženého pečícím papírem a lehce pokapaného olivovým olejem. Přidáme na poloviny nakrájené rajčátka a vložíme do trouby vyhřáté na 200° C horkovzduch na zhruba 20 minut. Losos by se měl upéct, ale ne vysušit, proto ho radši vyndejte dřív a zkontrolujte. Plátky masa by se od sebe měly lehce oddělovat.
Květák romanecsco rozdělíme na růžičky a uvaříme do křupava v osolené vodě. Scedíme a můžeme podávat. Pokud nemáte květák a chcete k lososovy podávat zeleninu, klidně můžete na másle osmažit směs mražené zeleniny a podávat s lososem.
Hotového lososa podáváme s bulgurem a zeleninou a zakápneme citronovou šťávou.