neděle 4. října 2015

Rychlý perník



Můj oblíbený rychlý koláč. Chutná všem a díky různým obměnám polevy může být pokaždé jiný. 



Suroviny: 


400 g polohrubé mouky pšeničné (nebo 200 g žitné a 200 g pšeničné mouky)
100 g cukru krupice
cca 350 ml mléka
100 ml slunečnicového oleje
1 vejce
1 lžíce kakaa
1 kypřící prášek do perníku
máslo a mouka na formu
rybízová nebo višňová marmeláda na dohotovení
suroviny potřebné k ozdobení - například: čokoláda + kysaná smetana, citronové poleva, barevné zdobení...

Postup: 


Nejprve smícháme v míse všechny sypké suroviny. Poté přidáme tekuté suroviny a opět řádně promícháme, vzniklé těsto je dost tuhé, ale pokud chcete můžete ho trošku naředit mlékem.
Menší plech nebo naopak větší pekáč vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto do takto připraveného plechu přesuneme a uhladíme stěrkou.
Perník pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 35 minut. Hotový perník ihned vyklepneme z formy na vál a necháme vychladnout.
Hotový perník podélně rozkrojíme dlouhým nožem. Marmeládu si v misce rozmícháme, můžeme přidat i lžičku rumu. Rozkrojený perník natřeme marmeládou a přikryjeme druhou polovinou. Vršek perníku můžeme dozdobit různě. Můžeme ho klidně jen posypat moučkovým cukrem.
Mé oblíbené zdobení je z rozpuštěné hořké čokolády, kterou zamícháme z jedním kelímkem zakysané smetany. Takto připravený krém natřeme na perník a povrch ozdobíme barevným cukrářským zdobením (viz foto v úvodu).
Perník na poslední fotce je potřený kupovanou citronovou polevou Vitana a dozdobený rozpuštěnou čokoládou.














Zdroj: dříve byl tento recept napsaný vzadu na obalu od kypřícího prášku do perníku Dr. Oetkera