Rychlý hrníčkový chléb


Velice rychlý a chutný chléb. Můžete si pohrát s použitými  moukami i se semínky a vytvářet pořád nové variace. A navíc: tento chléb je tak jednoduchý, že ho zvládne každý začátečník. Jen pozor aby jste pak nepropadli kouzlu domácího pečení... ono totiž neskutečně krade čas :-)




Suroviny: 


1 kostka droždí
1 lžíce krupicového cukru
1 1/2 hrnku vlažné vody (1 hrnek = 300 ml)
1/4 hrnku olivového oleje
4 hrnky mouky - v původním receptu je hladká celozrnná, já používám celozrnnou chlebovou a obyčejnou celozrnnou hrubou. Dá se klidně použít i hrnek žitné nebo například špaldové mouky.
2 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
2-4 lžíce semínek, například lněných, sezamových apod. (nemusí být)

Postup: 


Droždí rozdrobíme do mísy a přidáme cukr. Promícháme a počkáme než se droždí rozpustí. Poté přidáme vlažnou vodu, olej a také všechny sypké suroviny. Hladkou mouku je dobré prosít. Klasickou celozrnnou mouku neprosejeme, protože obsahuje příliš hrubé části. V robotovi, případně ručně, propracujeme hladké těsto. Je trochu lepivější, ale to ničemu nevadí. Hotové těsto přendáme na vál, v ruce ještě jednou propracujeme, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 30 minut kynout. Těsto kyne opravdu krásně, za těch 30 minut skoro zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto propracujeme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout dalších cca 15 minut. Troubu vyhřejeme na 230° C a chléb pečeme cca 45 minut. Na posledních 15 minut troubu ztlumíme na 180° C. Po upečení chléb potřeme slanou vodou.

Pokud máte doma ošatku, můžete chléb nechat místo na plechu kynout v ošatce vysypané hladkou mouku a těsně před vložením do trouby jej na plech přendáte z ošatky. Pleteme úplně stejně jako chléb, který kynul přímo na plechu.






Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1500-hrnickovy-chleb/