sobota 19. září 2015

Třený koláč s hruškami


Hrušky jsou velice chutné a zdravé ovoce. Jen těch koláčů s nimi by mohlo být víc. Zkuste třeba tento, věřím, že vám bude chutnat. Je ideální na snídani, nebo jako chutná svačinka. 



Suroviny: 



  • 120 g cukru moučka
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 220 g polohrubé mouky - pro zdravější variantu můžete dát cca 60 g špaldové mouky a zbytek klasické pšeničné
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1-2 lžíce mléka
  • 4 větší hrušky - může být i další ovoce, já například ráda přidám na dozdobení pár ostružin
  • máslo a mouka na formu


Postup:


Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny - chvilku to trvá, takže tuto práci klidně přenechte mixéru. Za stálého míchání přidáme žloutky jeden po druhém, až když je ten první dobře zapracovaný. Dále přidáme citronovou šťávu a mouku promíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Vznikne nám trošku hrudkující směs, do které opatrně zapracujeme sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli. Pokud se Vám těsto zdá tuhé přidejte trošku mléka.
Menší formu vymažeme máslem a vysypeme moukou a těsto do ní nalijeme. Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na větší měsíčky. Ty úhledně naskládáme na koláč. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C cca 30 minut do zlatova.