neděle 7. června 2015

Rebarborovo-jahodové řezy


Rychlý a zajímavý dezertík ke kterému využijete přebytky jahod v té největší jahodové sezóně. 


Suroviny: 


180 g hladké mouky
150 g ovesných vloček
150 g třtinového cukru
170 g změklého másla
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
na náplň: 200 g rebarbory
250 g jahod
1 lžíce citronové šťávy
100 g cukru krupice
2 lžíce kukuřičného škrobu

Postup: 


Nejprve si připravíme náplň. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na 3 cm velké špalíčky. Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na plátky. Společně dáme do hrnce, přidáme lžící citronové šťávy a a zakryté 10 minut vaříme. Občas zamícháme. Jakmile se ovoce rozvaří, přidáme cukr spolu s kukuřičným škrobem a ještě chvilku povaříme. Směs získá marmeládovou konzistenci. Suroviny na těsto dáme do mísy a mixerem je promícháme tak, aby vznikla drobenka. Z té odebereme cca 1 mističku a zbytek dáme do máslem vymazaného většího pekáče. Směs na dno pekáče prsty pořádně zatlačíme, jinak se nám po pečení rozpadne. Na těsto natřeme v rovnoměrné vrstvě ovocnou směs a zasypeme drobenkou. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180° C 35 minut. Po upečení necháme vychladnout, nakrájíme na kousky a můžeme servírovat.
Já jsem při pečení koláče zjistila, že mám jahod málo a tak jsem do směsi přidala i několik malin. Koláč nádherně voněl a byl neskutečně dobrý.












Zdroj: magazín Albert