Jarní kvasnicová polévka


Kvasnice jsou zdravé, ale ne příliš oblíbené. Tato polévka vám ovšem dokáže, že i kvasnice mohou dobře chutnat. 




Suroviny:


3 větší jarní cibulky
2 mrkve
1 větší brambora
2 stroužky česneku
2 lžíce másla + trochu oleje
2-3 lžíce ovesných vloček
1/2 lžičky drceného kmínu
1 kostka kvasnic (42g)
zeleninový bujon (používám sušenou směs od Alnatury)
12 větších lístků čerstvé bazalky - nemusí být
sůl, pepř
krutony - můžete použít kupované nebo si je udělat na másle ze starého pečiva

Postup:


Nejprve si připravíme zeleninu. Bílou část jarní cibulky nakrájíme na jemno stejně jako se krájí klasická cibule. Zelenou část nakrájíme na velice tenká kolečka a odložíme stranou. Mrkve oloupeme, jednu nastrouháme na struhadle na hrubo, druhou nakrájíme na půl kolečka. Bramboru oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.
V hrnci si rozpustíme máslo, já vždy přidám i trochu oleje aby se mi máslo nepřipalovalo a já ho nemusela tolik hlídat. Na másle osmahneme cibulku, poté přidáme nastrouhanou mrkev a chvíli společně restujeme. Přidáme rozdrobené kvasnice, počkáme než se rozpustí a přidáme vločky. Chvilku vše společně smažíme a nakonec zalijeme 1 litrem vroucí vody. Přidáme ostatní suroviny: mrkev na půl kolečka, bramboru, kmín, bujon, bazalku a prolisovaný česnek. Na mírném plameni vaříme pod pokličkou cca 20 minut, za tu dobu nám zelenina krásně změkne.
Z polévky vyndáme dvě naběračky plné zeleniny a odložíme si je stranou. Zbytek polévky rozmixujeme ponorným mixerem do hladka. Opět přidáme odebranou zeleninu a spolu s ní i nasekaná kolečka ze zelené části jarní cibulky. Polévku dochutíme solí a pepřem, prohřejeme a můžeme podávat.





Zdroj: www.toprecepty.cz