čtvrtek 21. května 2015

Maminčina "svíčková" z papiňáku


Rychlá verze klasické svíčkové omáčky, kterou si můžete udělat i v týdnu k večeři, nebo na další den do práce k obědu. Navíc se podle tohoto receptu vždy povede, takže je ideální i pro začínající kuchaře. 



Suroviny: 


500-600 g pěkného hovězího masa - používám zadní maso
1 cibuli
kořenovou zeleninu: cca 2 mrkve, 1/4 celeru, 1 petržel
3 bobkové listy
špetka červené papriky
1 - 2 smetany na vaření - záleží kolik chcete omáčky a kolik jste do masa dali vody
1 lžíci polohrubé mouky
sůl
olej
dobrý knedlík (například s kuskusem) a brusinky k podávání

Postup: 


Hovězí maso nakrájíme na plátky přes vlákno, cibuli na jemno, kořenovou zeleninu na kousky. V papiňáku osmažíme na oleji cibuli. Přidáme plátky masa a necháme ze všech stran zatáhnout. Přidáme papriku, sůl, zeleninu, a bobkový list. Podlijeme vodou, maso nemusí být ponořené, může klidně koukat. Papiňák zavřeme a maso necháme cca 45 minut dusit. Poté papiňák otevřeme, zkontrolujeme zda je maso měkké, pokud ne, znovu papiňák zavřeme a necháme chvíli dusit. Měkké maso vyndáme z hrnce, bobkový list vyhodíme a zeleninu rozmixujeme ponorným mixerem do hladka. Do smetany vešleháme polohrubou mouku a směs vlijeme do horké omáčky. Důkladně prošleháváme aby se v omáčce nevytvořily hrudky. Já použiji napřed jen jednu smetanu a pokud se mi zdá omáčka málo hustá nebo málo smetanová, klidně přidám stejným postupem i druhou smetanu nebo třeba jen její polovinu. Množství mouky upravte podle hustoty omáčky, můžete přidat další lžící, nebo klidně jen smetanu bez mouky. Omáčku nakonec necháme 10 minut provařit aby se ztratila chuť mouky, poté přidáme maso a necháme prohřát. Podáváme s knedlíkem a brusinkami.


















Zdroj: moje maminka

Tento recept není receptem na klasickou svíčkovou, ale je to její rychlá verze, kterou máme u nás doma velice rádi.