neděle 12. dubna 2015

Polévka z červené řepy s karamelizovanou cibulkou


Doma pořád bojujeme s tím, že se nám opakují pořád stejné polévky. Proto ráda zkouším nové, které bych mohla zařadit do jídelníčku. Tato mi velice chutná a rozhodně ji přidám mezi obvyklý kuchařský repertoár. 


Suroviny: 


1 lžíce oleje
1 lžíce másla
1 velká cibule nakrájená na kolečka
2-3 červené řepy
1 litr kuřecího vývaru (stačí i voda nebo bujon)
75 g strouhaného parmazánu
sůl a pepř
na ozdobu: zakysaná smetana, na sucho opražené plátky mandlí

Postup: 


Olej a máslo dáme do kastrolku se silným dnem, přidáme cibuli a na mírném plameni ji pomalu smažíme. Cibule by měla zezlátnout - jakoby zkaramelizovat. Přidáme na kostičky nakrájenou řepu a 5 minut společně opékáme. Poté zalijeme vývarem/vodou, osolíme a přivedeme k varu. Soli se nebojíme, řepa ji v sobě pohltí. Směs necháme na mírném plameni probublávat 30 minut, než řepa změkne. Pokud se na polévce tvoří pěna, je lepší ji sundat.
Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme do ní parmazán. Necháme ho rozpustit a polévku případně dochutíme. Horkou polévku podáváme s kopečkem zakysané smetany a opraženými mandlemi.









 Zdroj: časopis Albert, březen 2015