úterý 14. dubna 2015

Květákovo-pórkové placičky



Zajímavá a chutná večeře, která překvapivě chutnala i nejmenšímu členovi naší rodiny. Ale to bude možná jen proto, že moc rád kupuje pórek, protože to je přece bezvadný meč :-)



Suroviny: 


350 g květáku
2 plátky slaniny (klidně i více)
1 pórek
2 lžičky pažitky
20 g strouhaného parmazánu
3 vejce
2 lžíce hladké mouky + špetka kypřícího prášku do pečiva
sůl, pepř
3 lžíce strouhanky
olej na smažení
rajčatová omáčka nebo kečup k podávání

Postup: 


Květák rozdělíme na růžičky, povaříme do poloměkka a nakrájíme na tenké plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky, z pórku odstraníme tmavě zelenou část, omyjeme ho a nakrájíme na hrubší kousky. Pažitku nasekáme, vajíčka rozklepneme do mísy a rozšleháme.
Do mísy vložíme všechny připravené suroviny: květák, slaninu, pórek, vajíčka a pažitku. Přidáme parmazán, mouku s kypřícím práškem a sůl spolu s pepřem. Vše důkladně promícháme. V pánvi rozehřejeme olej. Z připravené hmoty lžící tvoříme placičky, lehce je obalíme ve strouhance a smažíme v rozehřátém oleji z obou stran do zlatova. Hotové placičky dáváme na papírový ubrousek, aby se odstál přebytečný tuk. Podáváme ještě teplé s kečupem a zeleninovým salátem.











Zdroj: časopis Albert, březen 2015