sobota 18. dubna 2015

Jogurtová buchta


Rychlý a jednoduchý koláč se kterým uděláte vždy dobrý dojem, ale přitom jeho pečením nestrávíte polovinu dne.



Suroviny: 


3 vejce
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
100 g rostlinného oleje
200 g bílého jogurtu (používám Choceňský nebo Klasik od Olmy)
200 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
25 g kakaa
máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Postup: 


Těsto na tuto buchtu připravujeme v robotu s použitím balónové metly - viz. foto. Do mísy robota dáme vejce spolu s oběma cukry a necháme 2 minuty šlehat na intenzivní obrátky. Přidáme olej, jogurt a prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva a šleháme na střední rychlost další dvě minuty. Polovinu těsta přendáme do jiné misky a přimícháme kakao. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou. Polovinu světlého těsta nalijeme do formy, na něj nalijeme všechno tmavé těsto a nakonec vlijeme zbytek světlého těsta. Tmavé těsto vkládám do formy vždy opatrně lžící tak, aby se nedotklo okrajů formy, ale zůstalo "obalené " světlým těstem. Buchtu pečeme v troubě vyhřáté na 180°C minimálně 30 minut.  Kontrolujeme špejlí, pokud je po vyndání mokrá necháme ještě chvíli dopékat. Já tuto buchtu peču obvykle 45 minut - asi mám línou troubu.
Hotovou buchtu vyndáme z trouby, necháme 5 minut chladnout a pak vyklepneme z formy. Před podáváním necháme zcela vychladnout.












Zdroj: Vaněk Roman: Snadno a rychle: 111 receptů pro všední den