neděle 29. března 2015

Šlehačkový beránek


Co by byly Velikonoce bez beránka?
Zkuste si jednoho upéct. Tento patří mezi ty jednoduší, ale i tak velice chutné. 


Suroviny: 


125 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
60 g změklého másla
3 vejce
100 g rozinek (spařených)
250 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
250 ml smetany ke šlehání (33%)

Postup: 

Změklé máslo utřeme v míse s oběma cukry a zašleháme vejce. Jakmile hmota nabude prosijeme k ní mouku s kypřícím práškem do pečiva. Nakonec přidáme šlehačku a horkou vodou spařené rozinky a promícháme. Hotové těsto přesuneme do vymazané a vysypané formy na beránka - ideální je dvojdílná zavírací forma a pečeme v troubě vyhřáté na 175°C cca 50 minut až 1 hodinu. Ihned  po vyndání z trouby zabalíme beránka do mokré utěrky a necháme chvíli odpočinout. Jakmile trochu zchladne beránka opatrně vyklopíme a necháme vychladnout v leže na mřížce. Beránka dozdobíme mašlí, z rozinek mu nalepíme očička a můžeme s ním ozdobit stůl při společné velikonoční snídani.











 Zdroj: časopis Apetit duben 2012