Plněné papriky pro děti



Tradiční jídlo patřící do české kuchyně. Přitom se jedná o jednoduchý recept, který pokud použijete kvalitní suroviny, v podstatě nemůžete pokazit. Navíc tato jednoduchá verze chutná i malým dětem.


Suroviny: 


500 g mletého masa (maso si melu sama a dávám půl na půl vepřové a hovězí)
1 vejce
2-3 bílé papriky
cca 50 g rýže
rajský protlak - na toto množství masa dávám jeden velký a jeden malý, ale můžete klidně použít i krabičku rajské passaty (250 ml)
1 smetana ke šlehání
polohrubá mouka
cukr, sůl, pepř

Postup: 


Nejprve si uvaříme rýži, stačí do poloměkka a necháme vychladnout. Papriky vydlabeme a vysypeme semínka. Mleté maso v míse smícháme s vajíčkem, solí, pepřem a uvařenou rýží. Množství rýže dáváme odhadem - stačí jen trochu. Masovou směs důkladné promícháme, naplníme jí papriky a ze zbytku vytvoříme kuličky, které obalíme v mouce.
Ve věštím hrnci přivedeme k varu vodu - množství podle toho kolik chceme omáčky. Jakmile začne voda vřít dáme do ní protlaky a promícháme. Do vroucí vody přidáme naplněné papriky a opatrně i masové kuličky. Přikryjeme poklicí a vaříme na mírném plameni cca 45 minut až hodinu. Pokud si chcete ověřit, že je maso hotové stačí vyndat jednu kuličku a rozkrojit ji. Rozkrojenou kuličku můžete klidně vrátit do hrnce a pokračovat ve vaření. Do smetany ke šlehání zakvedláme jednu až dvě lžíce polohrubé mouky a za stálého míchání vlijeme do omáčky. Mícháme opatrně abychom nepoškodili kuličky a papriky. Obsah hrnce necháme naposledy projít varem a můžeme podávat.
Naše rodina je zvyklá jíst toto jídlo z hlubokých talířů s plátkem čerstvého chleba. Můžete ale klidně omáčku více zahustit a podávat klasicky s knedlíkem nebo těstovinami.      








Zdroj: moje maminka