Jak se vaří tarhoňa?

Suroviny: 


500 tarhoňy
750 ml vody
2 lžíce oleje
sůl

Postup: 


Tarhoňu za občasného míchání smažíme v hrnci na sucho až se nám začnou některé kuličky barvit do hněda. V tomto okamžiku přidáme dvě polévkové lžíce oleje a promícháme. Takto připravenou tarhoňu zalijeme 1,5 krát větším množstvím vody. To znamená, že si tarhoňu odměřujeme hrnkem a na jeden hrnek těstoviny přidáme jeden a půl hrnku vody.  Osolíme a za stálého míchání počkáme, až voda začne vřít. V tuto chvíli přesuneme hrnec na nejslabší plamen co na sporáku máme, přikryjeme poklicí a necháme 15 minut vařit. Potom sporák vypneme a necháme dalších 15 minut. Po celou tuto dobu těstoviny nemícháme a necháme je zakryté. Po 30-ti minutách můžeme hrnec otevřít, tarhoňu promícháme a už se nebude lepit. Tarhoňu podáváme například k pečenému kuřeti, přelitou omáčkou z masa.





Tarhoňa je naše rodinná záležitost. Babička nám ji vždy dělá pravou domácí. Ale ani tato kupovaná verze není k zahození a je určitě dostupnější. Nejradši ji mám jako přílohu ke kuřeti, ale tato drobná těstovina je výtečná i jako zavářka do polévky. A to hlavně do kyselé vánoční polévky, která by bez tarhoňi vlastně vůbec nebyla tak dobrá.
Na tomto místě ovšem slibuji, že se od babičky naučím i domácí verzi této drobné těstovinky a přidám vám sem i její recept.