sobota 6. prosince 2014

Pečený čaj





Suroviny: 


2 kg ovoce: z toho 1 kg jablek, 300 g pomeranče, 700 g ovoce podle chuti - lze použít jahody, maliny, rybíz, borůvky, rebarboru, švestky apod.
500 g cukru krupice
2 tyčinky skořice
2 hvězdičky badyánu
200 ml rumu

Postup: 


Nejprve si připravíme ovoce. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Pomeranče musí nejprve vyfiletovat, pokud nevíte jak na youtube jsou celkem pěkné návody, například: https://www.youtube.com/watch?v=OHTrCz0-vvI. Filety pomeranče nakrájíme na kousky podobně jako jablíčka. Bobuloviny můžeme klidně použít i mražené - pokud to tak děláme necháme je nejprve rozmrazit a okapat - vážíme bez tekutiny.
Do vysokého plechu případně velkého pekáče dáme všechno ovoce, zasypeme cukrem, přidáme rum a koření. Vše důkladně promícháme a dáme do trouby vyhřáté na 200° C. Pečeme odkryté cca 45 minut až hodinu. Hotovou směs přendáme do vhodných lahviček (vystačí na cca 10 lahviček od dětské přesnídávky) a pokud chceme aby nám čaj dlouho vydržel můžeme je nechat pomalu chladnout přikryté v dece. Mě osobně hotový čaj vydržel déle než rok - i když popravdě to bylo jen proto, že jsem ho tak důkladně odložila, že jsem na něj zapomněla.








Zdroj: kamarádka Petra

Tento pečený čaj je super jako dárek. Většinou chutná hlavně ženám, ale setkala jsem i s muži, kteří z něj byli nadšeni a velice si ho pochvalovali. Navíc můžete použít to ovoce, kterého máte doma zrovna hodně, nebo, které je v obchodě zrovna za dobrou cenu.