pátek 21. listopadu 2014

Melencová polévka





Suroviny: 


1 cibule
5-6 větších brambor
hrst sušených hub
1 lžička sladké papriky
olej
drcený kmín
sůl
na melence: polohrubá mouka, 1 vejce

Postup: 


Sušené houby si večer předem namočíme do mléka nebo do vody. Před použitím je propláchneme a necháme okapat. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme houby a kmín. Společně promícháme, přidáme papriku a ihned podlijeme vodou. Vody dáme cca 1, 3 litru, ale záleží kolik polévky chceme udělat. Do vody přidáme na kousky nakrájené brambory (jednu si odložíme v celku na později), osolíme a necháme vařit. Mezitím si z mouky a vajíčka připravíme těsto na melence. Na vál dáme trochu mouky, do důlku rozklepneme vajíčko a nožem promícháváme. Mouky přidáváme tolik, aby bylo těsto tvrdé. Nesmíme nechat těsto příliš měkké, protože by potom nešlo strouhat. Hotové těsto odložíme na chvíli do lednice, klidně i do mrazáku. Když už začínají být brambory a houby měkké, nastrouháme na hrubém struhadle melence z připraveného těsta. Aby byla polévka správně zahuštěná, přidáme také na jemném struhadle nastrouhanou odloženou bramboru. Polévku ještě cca 10 minut vaříme, aby se těstoviny uvařily. Podle potřeby dochutíme solí a kmínem a můžeme podávat.




Zdroj: http://varecha.pravda.sk/