středa 12. listopadu 2014

Dušený králík s rozmarýnem a bílým vínem





Suroviny: 


1 králík (pokud nemáte celého králíka stačí i kousky, například 4 stehýnka)
3-4 lžíce hladké mouky
olivový olej
4 stroužky česneku
2-3 větvičky rozmarýnu
200 ml bílého vína
cca 500 ml kuřecího vývaru
2 lžíce másla
noky nebo brambory k podávání


Postup: 


Maso opláchneme a osušíme. Pokud máme králíka v celku tak ho rozporcujeme na menší kousky. Kousky masa osolíme, opepříme a ze všech stran obalíme v hladké mouce. Ve vyšším hrnci rozpálíme větší množství olivového oleje a kousky králíka na něm zprudka osmahneme do zlatova. V tomto okamžiku přidáme na kousky nasekaný česnek a snítky rozmarýnu (lístky můžeme do masa přímo otrhat, já dávám vcelku a pokud se povede tak po uvaření i vyndavám). Opečeného králíka podlijeme vínem a počkáme, dokud se neodpaří. Poté podlijeme vývarem cca do 2/3 králíka a nechám pod pokličkou na mírném plameni dusit do změknutí masa. Doba záleží na stáří králíka, ale u mladého králíka stačí zhruba 40-50 minut. Nakonec ještě přidáme k masu máslo, které necháme v omáčce rozpustit a tím ji krásně zjemníme. Králíka podáváme s bramborovými noky nebo s jinou vhodnou přílohou.






Zdroj: leták Lidlu, autor receptu: Ihnačák - jako obvykle jsem si recept různě doupravila