neděle 30. listopadu 2014

Arabský sýr labne





Suroviny: 


4 velké choceňské bílé jogurty
80 ml panenského olivového oleje
2-3 stroužky česneku
1 citron - šťáva a kůra z něj (pokud nechcete použít kůru, kupte sušenou kůru například od Kotányi)
3 lžičky koření tzatziki
sůl
olivový olej na zalití

Postup: 


Jogurty spolu s olivovým olejem důkladně promícháme ve velké míse. Přidáme rozdrcený česnek, šťávu a kůru z citronu, koření a sůl. Vše promícháme a ochutnáme - pokud se nám chuť nezdá, přidáme další koření nebo sůl podle vlastní chuti.
Připravíme si misku, do které dáme pařáček (na knedlíky) a vyložíme ji čistou vyvařenou kuchyňskou utěrkou. Do takto připravené nádoby vložíme připravenou jogurtovou směs. Utěrku zavážeme, vše zatížíme talířem a dáme na tři dny vykapat do lednice. Každý den alespoň jednou slijeme, aby měla směs kam odkapávat.
Třetí den už hotový sýr vyndáme z lednice a můžeme dále zpracovávat. Rukama formujeme malé kuličky velké jako cherry mozarelly.   Dáváme je na tác a na chvíli je vložíme do mrazáku, aby zatuhly a neponičily se při dávání do sklenic. Vychlazené kuličky opatrně narovnáme do skleněné lahve a zalijeme olivovým olejem. Kuličky by měli být zalité až po vrch, aby se nezačaly kazit. Takto připravený dárek si odložíme do lednice, kde počká na svou chvíli.









Zdroj: časopis Apetit 2008/12