Linecký jablečný koláč





Suroviny: 


na těsto:
1 Hera
100 g cukru
1 vejce
400 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
na náplň:
1 kg jablek
2 lžíce cukru
1 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky skořice
hrst rozinek
máslo a mouky na vymazání a vysypání formy

Postup: 

Ze surovin na těsto zpracujeme na vále hladké těsto, které dáme do lednice odpočinout než si připravíme jablečnou náplň. Jablka oloupeme a nakrájíme na kousky. V míse promícháme jablka s ostatními surovinami. Kdo má rád, může do směsi přidat i ořechy, případně vynechat rozinky.
Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou. Část těsta vyválíme  a vyložíme jím dno formy. Z dalších dílů těsta vyválíme pásky, které vložíme do formy jako okraj. Jablka vsypeme do formy a těsto po stranách upravíme podle našich představ. Já dělám okraj z těsta vyšší a jablka jím přikryji. Pokud nám zbylo nějaké těsto můžeme jím vršek koláče ozdobit - vyválíme válečky, nebo například vykrojíme vykrajovátkem kytičky apod. Koláč pečeme při 190° C cca 45 minut. Pokud jsme nezdobili povrch koláče těstem, můžeme na posledních 150 minut posypat povrch koláče plátky mandlí.
Hotový koláč můžeme servírovat ještě teplý nebo i studený. Po nakrájení koláč trochu ztrácí ze své krásy, protože jablka mají tendenci se při servírování trochu sypat. Svou chutí, nám to ovšem dostatečně vynahradí.






Zdroj: Jedná se o recept, který byl před lety v časopisech, jako reklamu na Heru. Já jsem si ho tenkrát vystřihla a nalepila ho do kuchařky.