Šnek se švestkami a mákem





Suroviny: 


na těsto:
500 g hladké  mouky
10 g čerstvého droždí
100 g másla
100 g cukru krupice
300 ml mléka
2 žloutky
1 celé vejce na potření koláče
máslo + 1 lžíce rumu na potření hotového koláče
máslo na vymazání formy
400 g švestek
na makovou nádivku:
200 g mletého máku
300 ml mléka
120 g cukru moučka
10  másla
1 lžíce perníkového koření (to si sama melu v mlýnku: anýz, skořice, zázvor, fenykl, badyán)
1 lžička citronové kůry

Postup: 


Suroviny na těsto necháme zpracovat v domácí pekárně. Nejprve vložíme mléko, rozpuštěné máslo a žloutky. Poté přidáme cukr a nahoru nasypeme mouku. Na mouku rozdrobíme droždí a zapneme program těsto. Kdo nemá pekárnu může samozřejmě udělat těsto klasicky.
Zatímco se dělá těsto připravíme makovou nádivku. Mléko dáme svařit a za stálého míchání přidáme ostatní suroviny. Promícháme a necháme 15 minut dusit. Necháme vychladnout. Švestky si vypeckujeme a nakrájíme na osminky.
Hotové těsto znovu propracujeme, rozdělíme na dva až tři díly. Díly vyválíme na obdélníkové pláty, na pláty rozdělíme mák a 2/3 švestek. Pláty zarolujeme a kraje přitlačíme k sobě. Kulatou koláčovou formu vymažeme máslem a válečky těsta do ní vložíme do tvaru šnečka, spojem dolů. Do mezer mezi těsty vložíme zbylé švestky. Koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v trouby vyhřáté na 180° C 40 minut. Rozpustíme máslo a přidáme do něj rum, touto směsí potřeme ještě upečený povrch koláče. Necháme vychladnout a můžeme podávat.








Zdroj: magazín Billa Gusto, Podzim 2014